WEBINAR "DARIPADA LADANG KE PINGGAN"

UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA Penduduk setempat yang terdiri daripada penjual dan pengusaha makanan.

Program SULAM berkaitan "Dari Ladang ke Pinggan" yang berfokus pada konsep halal kualiti makanan dan keselamatan makanan boleh memberikan impak positif kepada pelajar dalampelbagai aspek, antaranya:
1. Peningkatan Kesedaran Halal - Pelajar akan lebih memahami kepentingan pematuhan syariah dalam setiap
proses, termasuk sumber bahan mentah, kaedah penyediaan, dan pengedaran makanan halal.
2. Pemahaman Keselamatan Makanan - Pelajar akan belajar tentang langkah-langkah untukmemastikan makanan selamat dimakan, seperti penjagaan kebersihan, kawalan pencemaran, danpenyimpanan yang betul.
3.Pentingnya Kualiti Makanan - Melalui pendedahan langsung kepada proses pertanian dan penyediaan makanan,pelajarbukan sahaja memahami kepentingan memilih bahan makanan yanh sihat dan berkualiti
4.Kesedaran Terhadap Keselamatan Makanan - Mereka akan lebih peka terhadap aspek kebersihan, keselamatan, dan kualiti makanan yang memberi impak kepada kesihatan pengguna.
5.Kesedaran Sosial dan Etika - Program ini bukan sahaja memperkaya pengetahuan mereka dalam bidang pemakanan,tetapi turutmembentuk kesedaran sosial dan etika yang penting dalamkehidupan seharian.